Ponyclub ‘’Markelo’’ is opgericht in 1965. De Landelijke Rijvereniging, de Ponyclub en de Menclub vormen samen de Stichting Paarden- en Ponysport Markelo. Deze stichting is eigenaar van en beheert de manege aan de Potdijk en de omliggende terreinen. Deze stichting wordt bestuurd door een dagelijks bestuur van 3 mensen en door 2 vertegenwoordigers van iedere vereniging.

De KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) is de overkoepelende bond van alle paardensportorganisaties in Nederland. Ponyclub Markelo is aangesloten bij de KNHS. Het secretariaat is gevestigd in Ermelo. Elk nieuw lid van Ponyclub Markelo dient eerst als lid bij de KNHS aangemeld te worden, dit zal door het secretariaat van de ponyclub worden gedaan. Daarna ben je pas officieel lid van de ponyclub Markelo. Als je lid wordt van de ponyclub kun je ook een abonnement nemen op het blad ‘’Paard en Sport’’ van de KNHS.

Lessen

Leden van Ponyclub Markelo hebben recht op één les per week. Deze les wordt gehouden op de maandag en de woensdagavond. De indeling van de lessen geschiedt door de instructie in samenspraak met het bestuur. De lesindeling kan te allen tijde worden gewijzigd. Tijdens de even weken worden er dressuurlessen gegeven en tijdens de oneven weken worden er springlessen gegeven. Op maandagavond worden de lessen (springen en dressuur) verzorgd door Yvonne Weernink. Op dinsdagavond wordt de springles gegeven door Dominique Dost en de dressuurlessen door Angela Snippe.

Aan- en afmelden voor de les moet bij Wim Renes (06-22455533). Ben je verhinderd, dan moet je je altijd afmelden bij Wim Renes.

Gebruik manege buiten de lessen

Gebruik maken van zowel de binnen- als de buitenbak buiten de lessen om is enkel voorbehouden aan leden. Ben je lid en wil je gebruik maken van de rijhal, dan moet je over een sleutel beschikken. Deze sleutel kan worden gevraagd bij het bestuur. Het sleutelgeld bedraagt 30 euro per jaar. Overigens gebeurt het rijden in en buiten de lessen op eigen risico. Longeren is toegestaan in buiten- en binnenbak, hou echter rekening met andere ruiters.

Tijdens en buiten de lessen is het rijden met cap altijd verplicht!

Vaccinatie

Elke pony dient tegen influenza en tetanus te zijn gevaccineerd. Dit moet als volgt gebeuren:

  • Een basisvaccinatie, bestaande uit twee inentingen, die minimaal 21 en maximaal 92 dagen na elkaar gegeven moeten zijn.
  • Vervolgens een jaarlijkse enting, die binnen de 12 maanden na de vorige enting moet zijn toegediend (is dus minimaal een dag eerder dan de vorige datum).
  • Jaarlijks is er gelegenheid tot enten bij de club. Dit geschiedt in het begin van het nieuwe jaar.

Verzekeringen

Iedere paardenbezitter en –berijder dient WA-verzekerd te zijn. De rijvereniging is via de KNHS collectief verzekerd voor al haar verenigingsactiviteiten.